HTML

Murano Manufaktúra

A nevem Smidt Éva és gyermekkorom óta elvarázsol a forró üveg. 2005-ben alkalmam adódott belekezdeni a lámpagyöngykészítésbe, és azóta nem tudok szabadulni ettől a méltatlanul mellőzött, csodálatos anyagtól. Lehet hidegen megmunkált, kemencében olvasztott síküveg, pálcából lángban olvasztott apró gyöngy, vagy ólmozott, fóliázott színes üveg, rajongásom évek óta tart és egyre növekszik. De nem csupán az üveg érdekel, hanem minden olyan anyag, amellyel kombinálni lehet: nemes- és színesfémek, bőr... így nem csupán üvegeim elkészítési módjáról szól ez a blog, hanem a belőlük készült ékszerekről is.

A Millefiori és az üvegmesterek

2009.10.28. 09:59 Körticsek

A mai Meska-szemezgetőbe bekerült a zöld-fehér Millefiori fülbevalóm.

A Millefiori (jelentése ezer virág) a muranói üvegművesek specialitása, készítéséhez nagy gyakorlat kell. Bár az üvegmozaik nem velencei találmány, hiszen már az ókori Egyiptomban is készültek apró vágott üvegdarabkákkal díszített tárgyak, falak, padlók, úgy 3400 évvel ezelőtt. A találmány azután elterjedt, készítették a perzsák, és népszerű volt az iszlám világban, valamint a Római Birodalomban. Az időszámításunk előtti második században a Római Birodalomban már készültek kerek, többszínű üvegszeletkék, amelyekkel üvegtárgyakat, vázákat, egyéb használati tárgyakat díszítettek, majd a birodalom hanyatlásával és bukásával ezek a művészien díszített üvegek is lassan feledésbe merültek. Egészen a tizenötödik századig, ekkor ugyanis Velencében újjászületett az üvegnádból készített apró mozaik, és ekkor kapta nevét is. Bár nem Velencében készült az első üvegmozaik gyöngy, mégis a muranói mesterek tették a mai napig világhírűvé, az itáliai üveget pedig fogalommá.

A mester először a Millefiori közepéhez a fúvócsőre vesz egy adag üveget, majd egyenletesre hengergeti, és attól függően, hogy egy-vagy többszínű lesz-e a mag, más színű üvegbe meríti, vagy belenyomja a kiválasztott formába. A Millefiori virág, csillag, Nap mintájú, de vannak olyanok, amelyeken koncentrikus körök, vagy négyzetek alkotják a mintát. Miután megformázta a magot, felveszi a következő réteget, ismét formázza, majd jöhet a következő réteg, egészen addig, míg el nem készül a minta. A mester és segédje ezután hosszú pálcává (üvegnádnak is nevezik) nyújtja a folyamatosan forrón tartott tömböt. Miután a nád kihűlt, kézzel apró szeletkékre vágják és el is készült a Millefiori.

A Millefiorit azután ékszerekhez, hutakész használati, vagy dísztárgyak megalkotásához használják. Sokan nem kedvelik, mert erősen behatárolja a tárgy stílusát – mint például ennél az 1964-ben, a Fratelli Toso műhelyben készült vázánál - , de mi másért használnánk Millefiorit, ha nem azért, hogy velencei stílusú üveget alkossunk.

(A fotó a Fratelli Toso maufaktúra tulajdona.)

2 komment

Címkék: velence üveg szemezgető váza gyöngy üveggyöngy fülbevaló muranói meska millefiori murrini

A bejegyzés trackback címe:

https://muranomanufaktura.blog.hu/api/trackback/id/tr721480827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anna20 2010.01.11. 19:17:51

Szia! Ezeket Te csinálod? Nagyon szépek. Szeretnék egy tudományos dolgozatot írni a muranoi üvegről és a mintájára készült gyurma technikáról, (melynek magam is elkötelezettje vagyok) Tudnál segíteni, hogy milyen forrásokat használjak?
Válaszodat előre is köszönöm: Anna

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2010.01.11. 20:36:05

Szia! Megfogtál, mert amit tudok az üvegről - persze a technológiai és anyagismereti részén túl, amit iskolában tanultam -, mindent a netről szedtem össze innen-onnan. Szerintem guglizzál bőszen, jobb megoldást én sem tudok. Keresgéltem, például a millefiori és polymer clay kulcsszóval sok használható találat van. Milyen suliba jársz, ahová ilyen tudományos dolgozatot írsz?
süti beállítások módosítása