HTML

Murano Manufaktúra

A nevem Smidt Éva és gyermekkorom óta elvarázsol a forró üveg. 2005-ben alkalmam adódott belekezdeni a lámpagyöngykészítésbe, és azóta nem tudok szabadulni ettől a méltatlanul mellőzött, csodálatos anyagtól. Lehet hidegen megmunkált, kemencében olvasztott síküveg, pálcából lángban olvasztott apró gyöngy, vagy ólmozott, fóliázott színes üveg, rajongásom évek óta tart és egyre növekszik. De nem csupán az üveg érdekel, hanem minden olyan anyag, amellyel kombinálni lehet: nemes- és színesfémek, bőr... így nem csupán üvegeim elkészítési módjáról szól ez a blog, hanem a belőlük készült ékszerekről is.

Régi üvegek - A titokzatos lámpagyöngy

2011.01.27. 11:49 Körticsek

Gyakran kérdezik tőlem, hogy miért hívják lámpagyöngynek azokat a színes üveggyöngyöket, amelyeket én is készítek. Nemrégiben elkezdett Régi üvegek sorozatom második része az üveggyöngyről szól, amelyet régen majdhogynem ugyanolyan technikával készítettek, és amelyet ugyanúgy ékszerként hordtak, mint ma.

fotó és gyöngyök: Smidt Éva

Nem is gondolnánk, de az üveggyöngykészítés technikája - a végeredmény szempontjából - igencsak közel áll az ókori és későbbi készítési módokhoz, és tulajdonképpen a sorozat előző részében tárgyalt üvegpaszta technika, amely Szíria és Irak területén, később Egyiptomban a mag köré olvasztássá fejlődött körülbelül 3500 évvel ezelőtt, valamint a később szintén Egyiptomból és a Római Birodalomból útjára indult üvegfúvás együtt tekinthető elődjének.

Az üveg összetevőinek egybeolvasztásához igen magas hőmérséklet szükséges, amelyet a gáz kommunális felhasználásáig fafűtéssel értek el. Egy nem túl nagy tégelynyi üveg felolvasztásához rengeteg fát kellett elégetni, amelynek utánpótlásáról folyamatosan gondoskodni kellett. A magasabb hőmérséklet ellenére még mindig nehezen formálható, nagy viszkozitású üvegmasszává tudták olvasztani az összetevőket, mégis lehetőség nyílt üreges edények készítésére, amelyekben aztán kis méretük miatt főleg illóolajat tartottak. A mag köré olvasztáshoz a magot lótrágyából, homokból és agyagból gyúrták, majd egy pálca végére nyomkodták, megformázva az elkészítendő üvegtárgy alakját. A tűz mellett megszárított mag felületét kézi csiszolással finomították, és ha szükséges volt, a formáján is alakítottak. Az így előkészített formát az olvasztott üvegbe merítették, majd eltérő színű üvegből spirált húztak rá, amelyet azután valamilyen hegyes tárggyal hullámosra alakítottak.

Lámpagyöngyöt a maihoz hasonló formában velencei üvegművesek készítettek először a XIII. században, bár akkor még olajlámpást használtak az olvasztáshoz, amelynek lángjába egy csövön át saját tüdejükkel fújták a hőmérséklet emeléséhez szükséges oxigént. Manapság ezt kétgázos rendszerben, propán és oxigén használatával oldják meg, amelyet az olvasztáshoz használt gázégő, a lámpa kever össze. Innen ered a lámpagyöngy megnevezés.

Többféle technikával készítek ékszert, amelyek magáról az üveg megolvasztásáról szólnak. Az egyik a manapság már igen elterjedt fusing, vagyis fúziós technika, amelynek során kemencében olvasztom össze a hidegen kivágott üvegdarabokat, a másik pedig az itthon még mindig nem igazán elterjedt lámpagyöngy technika. Utóbbi neve az angol lampbead, vagy lampwork bead elnevezésből eredő tükörfordítás eredménye, és lényegében fedi is az elkészítés módját, hiszen a vékony, 6-7 milliméteres, esetenként vastagabb üvegpálcákat gázlángban olvasztom.

Az üvegpálcát hagyományosan kézzel, üveghutában készítik, habár manapság az egyenletes minőség érdekében a legtöbb gyártónál ez a folyamat is automatizált. A pálca, más elnevezés szerint üvegnád készítéséhez a mester a kívánt színt tömör acélrúd végére meríti az olvasztótégelyből, majd előformázás és melegítés után az üveg szabad végét egy másik, üveggel bevont végű acélrúdra ragasztja, és segédjével vékony pálcává nyújtják a képlékeny anyagot.

Léteznek ennél kicsit bonyolultabb eljárások is, amelyet például a középen színes, kívülről színtelen köpennyel bevont filigrana pálcák, vagy a vetro fili és reticelli üvegek hutai elkészítéséhez használt csavart mintás pálcák elkészítésekor alkalmaznak. A filigrana pálcához elsőként a színes maghoz kell meríteni az olvadt üvegből, majd formázás és egy kis hűtés után a színtelen köpenyt kell rámeríteni a színes magra, ezt követően pedig jöhet a nyújtás. A csavartmintás üveghez korábban húzott és méretre darabolt pálcákat vesznek fel a frissen merített üvegre, majd ezt formázzák, és rámerítenek egy, vagy akár több réteg színtelen üveget. Nyújtáskor az üveget egyszerre nyújtják és forgatják, így kerül bele a csavart minta.

Üveget olvasztani fantasztikus érzés. Lenyűgöz, ahogy a kezemben tartott üvegpálca vége egyik pillanatról a másikra mozogni, élni kezd a lángban. Olyan, mintha üveggel festenék, ám a színek nem csupán a kész darab felületén jelennek meg. Éppen ebben, vagyis a színekben rejlik a technika egyik nehézsége, hiszen az alkalmazandó színharmóniákon túl a megolvasztott üveg hőmérsékletétől függően vörösen-sárgán izzik, így miközben dolgozom vele, nem látszik a valódi színe és gyakran csak az előzőleg felvitt részletek körvonalából látom, hogy hová is kell olvasztanom az újabb színt. A darabok megformázásához különböző réz és grafit szerszámokat használok, de lényegében bármilyen eszköz bevetése megengedett, természetesen a biztonság és az ésszerűség határain belül. A lámpagyöngy készítése nagyon spontán folyamat. Annak ellenére, hogy legtöbbször megjelenik egy színkombináció, vagy forma lelki szemeim előtt, sokszor improvizálok, így gyakran előfordul, hogy a lámpa begyújtásakor még csak a leendő darabok színéről van némi fogalmam. Máskor egészen határozott terveim vannak, és bár ez a nehezebb feladat, mégis mindenkor élvezem azt a spontaneitást, figyelmet, koncentrációt, majd a hűtés közbeni várakozást, amelyet a technika nyújt immár hat éve.

 

2 komment

Címkék: sorozat mag ékszer római üveggyöngy formázás manufaktúra murano lámpagyöngy üvegfúvás huta gázlámpa régi üvegek üvegpálca üvegnád

A bejegyzés trackback címe:

https://muranomanufaktura.blog.hu/api/trackback/id/tr222617802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rituzs 2012.02.27. 21:59:29

Szia,hol lehet ilyen üvegpálcát beszerezni?:) köszi
süti beállítások módosítása