HTML

Murano Manufaktúra

A nevem Smidt Éva és gyermekkorom óta elvarázsol a forró üveg. 2005-ben alkalmam adódott belekezdeni a lámpagyöngykészítésbe, és azóta nem tudok szabadulni ettől a méltatlanul mellőzött, csodálatos anyagtól. Lehet hidegen megmunkált, kemencében olvasztott síküveg, pálcából lángban olvasztott apró gyöngy, vagy ólmozott, fóliázott színes üveg, rajongásom évek óta tart és egyre növekszik. De nem csupán az üveg érdekel, hanem minden olyan anyag, amellyel kombinálni lehet: nemes- és színesfémek, bőr... így nem csupán üvegeim elkészítési módjáról szól ez a blog, hanem a belőlük készült ékszerekről is.

Rezesbanda

2010.09.15. 09:09 Körticsek

Régen posztoltam, ennek pedig az volt az egyedüli oka, hogy a nyarat részben a Goubán töltöttem, amikor pedig nem a vasárnapi vásárra készültem, akkor motoroztam. Lassan kezdhetem irigyelni magam emiatt, ugyanis beköszöntött a dolgos ősz, az elmúlt hetek időjárása pedig egyáltalán nem volt motorosbarát. A dolgos ősz egyáltalán nem túlzás, hiszen hamarosan egy naaagy vásárban pakolok ki, közben pedig néhány egyedi megrendelést is teljesítenem kell. :-)

Igyekszem időről-időre megújítani a kínálatot, és korábban már kísérleteztem a rézzel, de most újult erőre kapott a dolog. Egyrészt azért van ez így, mert végre minden körülmény adott a keményforrasztáshoz, másrészt pedig jött néhány ötlet, amit a meglévő szerszámaimmal is meg tudok valósítani. Egyébként félelmetes, de ahogy belekezdtem, és megszülettek az első darabok, máris jöttek az újabb gondolatok, amelyekből majd a későbbi variációk születnek. Most nem győzök vázlatokat készíteni, nehogy elfelejtsek akár egyet is.

A rézzel egyébként nem könnyű dolgozni, mert ahhoz, hogy még éppen kellemes tömegű legyen az ékszer és a megmunkálás során ne fogyjon el az anyag, megfelelő vastagságú lemezt kell választani, amivel viszont nem egyszerű dolgozni. Persze, vannak trükkök, amivel megkönnyíthetem saját munkámat, ezek viszont további lépések beiktatását kívánják meg. A munkafolyamat így is meglehetősen összetett, minden lépést előre végig kell gondolni, a bonyolultabb daraboknál pedig akár vázolni kell a lépések sorrendjét, hogy később is emlékezzek rá, hogyan készítettem. A darabok egyesítését is meg kell tervezni, mivel nem mindegy, hogy milyen sorrendben forrasztom egymáshoz őket, és mivel viszonylag magas – és behatárolt – a hőmérséklettartomány, amelyben már rendesen tart, de még nem ég el a forraszanyag. Bár ezt a lépést szeretem a legjobban - természetesen azért, mert lehet a tűzzel játszani :-) -, mégsem ez teszi ki a munka legnagyobb részét. Sokkal több időt töltök az elő- és utómunkálatokkal, de mivel utóbbi lépéseknél ölt végleges formát az ékszer, ez a része ugyanolyan izgalmas, mint a többi. Nagyon jó érzés rácsodálkozni a végén, hogy a sima rézlemezből és a tekercsnyi huzalból végül egy szerethető, hordható, használható tárgy születik, amelyben benne vannak a gondolataim, az érzéseim, a hangulatom, az ízlésem…

Természetesen az üvegtől nem szakadok el, nem is ez a cél, viszont szerettem volna egy olyan sorozatot is, amely önmagában is megállja a helyét. Hamarosan elkészülnek az üveggel kombinált ékszerek is…

Az új sorozatot Rezesbandának neveztem el, ezen a néven egyébként korábban már létrehoztam egy polcot Meska-boltomban, ahol nemsokára a most elkészülő darabok közül is felbukkannak néhányan. Természetesen minden darabot a nyers lemezből és huzalból, saját magam alkotok, forrasztok, majd a végén lánggal színezem a fémet, csodálatos sárga, lila, kék, zöld és még számtalan színt előcsalogatva. A legutolsó lépés egy vékony, ütésálló lakkréteg felvitele, amely megóvja a színeket, és nem engedi a rezet besötétedni. A lakkozás finomítja a felületet, kellemessé téve annak tapintását. Mindegyik teljesen egyedi darab, remélem új gazdájuk ugyanúgy szereti majd őket, amennyire az én szívemhez hozzánőnek készítésük közben.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: lemez üveg ékszer gyűrű fém drót olvasztott réz nyaklánc lánc fülbevaló rezesbanda domborítás huzal fusing lámpagyöngy vörösréz forrasztás keményforrasztás sárgaréz

A bejegyzés trackback címe:

https://muranomanufaktura.blog.hu/api/trackback/id/tr912297433

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: website laten maken 2018.06.01. 03:08:41

Szexshop látogatás - szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása