HTML

Murano Manufaktúra

A nevem Smidt Éva és gyermekkorom óta elvarázsol a forró üveg. 2005-ben alkalmam adódott belekezdeni a lámpagyöngykészítésbe, és azóta nem tudok szabadulni ettől a méltatlanul mellőzött, csodálatos anyagtól. Lehet hidegen megmunkált, kemencében olvasztott síküveg, pálcából lángban olvasztott apró gyöngy, vagy ólmozott, fóliázott színes üveg, rajongásom évek óta tart és egyre növekszik. De nem csupán az üveg érdekel, hanem minden olyan anyag, amellyel kombinálni lehet: nemes- és színesfémek, bőr... így nem csupán üvegeim elkészítési módjáról szól ez a blog, hanem a belőlük készült ékszerekről is.

Üvegbe zárt csillogás

2009.11.17. 02:00 Körticsek

Mióta ilyen hideg, szürke és nyirkos idő van, azóta mindennél jobban vágyom egy kis napsütésre. Nagyon hiányzik a nyár, a meleg, a harsány színek, a friss és zamatos gyümölcsök, a mezítlábas hűvös esték és a fehér fátyolos, bíbor hajnalok. Ezért is vettem elő most ezeket a különleges, fémesen csillogó üvegeket, amelyek a hagyományos, üvegszerű csillogás helyett egészen más módon gyönyörködtetnek.

Ennek a csodás, sokféle színben ragyogó üvegnek Dichroic a neve, és meglehetősen borsos áron kínálják, amelynek a felhasznált anyagok és az alkalmazott gyártási technológia következtében magas előállítási költség az oka. Az alapüvegre vákuumkamrában viszik fel a rétegeket, elektronsugárral porlasztott szilíciumba keverve a különböző fémeket és fémoxidokat, amelyek az üvegen kicsapódva csillogó bevonatot alkotnak. Egy-egy réteg meglehetősen vékony, mindössze 750-900 nanométer, és összesen 30-50 réteget visznek fel az alapüvegre. Bevonatként és egyben színezésként például aranyat, ezüstöt, illetve titán-, króm-, alumínium-, cirkónium-, és magnéziumoxidot alkalmaznak. Így készülnek egyébként a speciális bevonattal ellátott lencsék, amelyeket optikai eszközökhöz, távcsövekhez, objektívekhez, szemüvegekhez is használnak.

A Dichroic üveget sokszor tévesen a NASA fejlesztésének titulálják, mivel az űrhivatal rendkívül pontos színszűrőket konstruált ezzel a gyártási technológiával. Irizáló üveget már az időszámításunk előtti negyedik században is készítettek - ha nem is vákuumkamrában -, ennek egyik kézzel fogható emléke a British Múzeumban őrzött Lükorgusz kupa, amelynek zöldes színe megvilágítva élénkpirossá válik.

A dichroic (kétszínű) szó jelentése optikai tulajdonságára utal, a különböző rétegek vagy átengedik, vagy visszaverik a beeső fényt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üveget különböző szögekből szemlélve két színt láthatunk. A felvitt rétegek kombinálásával a hatás fokozható, így igazi színorgiában lehet részünk.

Az alapüveg hőtágulási együtthatója meghatározza, hogy milyen üveggel használható, és mivel a gyártás során használt összetevők határozzák meg a bevonat színét, előfordulhat, hogy a hozzávalók változó minősége, vagy a felvitt rétegek eltérő vastagsága miatt, két eltérő időpontban gyártott azonos szín másmilyen lesz égetés után. A színválaszték egyébként igen bőséges, több mint 45 féle színű, köztük különféle mintákkal ellátott Dichroic üveg készül. De házi módszerrel is lehet mintát vinni rá, én például gravírozni szoktam, a csillogó bevonatot leszedve előbukkan az alapüveg és láthatóvá válik a bekarcolt minta.

Amikor Dichroic üveget használok, szinte mindig lefedem egy áttetsző üvegréteggel, így még szebben csillog a kész darab. A legújabb sorozatot szerettem volna igazán különlegesre készíteni, ezért miután kemencében kiégettem a 2-3 rétegből álló darabokat, körbecsiszoltam, majd újra kiégettem őket. Nem a szokásos akasztót ragasztottam rájuk, hanem a nagy kedvencemmé vált ékszerdrótból készítettem nekik akasztót és egy kis díszítést. Minden darab megvásárolható Meska-boltomban, de a legelső képen látható sokszínű példány már arra vár, hogy találkozhasson új gazdájával.

Szólj hozzá!

Címkék: üveg ékszer kemence csillogás nyaklánc egyedi manufaktúra fusing fémes medál murano gravírozott üvegékszer meska síküveg ékszerdrót dichroic irizáló nyakbavaló

A bejegyzés trackback címe:

https://muranomanufaktura.blog.hu/api/trackback/id/tr611530886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása