HTML

Murano Manufaktúra

A nevem Smidt Éva és gyermekkorom óta elvarázsol a forró üveg. 2005-ben alkalmam adódott belekezdeni a lámpagyöngykészítésbe, és azóta nem tudok szabadulni ettől a méltatlanul mellőzött, csodálatos anyagtól. Lehet hidegen megmunkált, kemencében olvasztott síküveg, pálcából lángban olvasztott apró gyöngy, vagy ólmozott, fóliázott színes üveg, rajongásom évek óta tart és egyre növekszik. De nem csupán az üveg érdekel, hanem minden olyan anyag, amellyel kombinálni lehet: nemes- és színesfémek, bőr... így nem csupán üvegeim elkészítési módjáról szól ez a blog, hanem a belőlük készült ékszerekről is.

Lámpagyöngy és hematit

2009.11.01. 22:05 Körticsek

Ismét beválogatták egy fülbevalómat a Meska-szemezgetőbe vasárnap.

Ez a darab egészen a szívemhez nőtt, az elsők közé tartozik, amelyeket ékszerdrótból készítettem, de nem csupán ezért kedvelem. Azért is tetszik, mert egyszerű, letisztult és különleges üvegből készítettem hozzá lámpagyöngyöt. Bár elsőre feketének látszik, közelebbről szemlélve azonban előbukkannak a sötétszürke sávok, amelyek izgalmasabbá teszik a gyöngyöt, de a színét nem változtatják meg feltűnően. Éppen ezért társítottam a két, lencse formájúra alakított lámpagyöngyhöz két-két szem hematit golyót. Ha korábban megérkeztek volna a színes zománcozott rézdrótok, valószínűleg feketét használok az összeállításhoz, bár ekkor egészen más hangulatú ékszer születik. Azt hiszem, akad még ilyen gyöngyöm…

 

A hematit hasonló tulajdonságú, mint a lámpagyöngyöm, vagyis elsőre feketének látszik, ám nagyjából 70 százalékos vasoxid tartalma miatt karca piros, csiszolásnál pora vérvörösre színezi a vizet, vékony lemezei pedig pirosan áttetszőek. Emiatt vérkőnek is nevezik. Már az ókori Egyiptomban is ismerték, a harcosok talizmánként viselték, manapság pedig élénkítő, erősítő kőként tartják számon.
 
 
 
A hematit keménysége a Mohs-féle skálán 6,5 és vasfekete, vöröses barna, acélszürke színváltozatai a leggyakoribbak. Elméleti vastartalma 70 százalék, de ennek ellenére csak izzítás után mágnesezhető. Magyarországon kisebb mennyiségben, de több helyen is fellelhető vulkanikus kőzetben, kísérő ásványa a limonit, az ilmenit, a magnetit és a sziderit.

Ez a fülbevaló már elkelt!

Szólj hozzá!

Címkék: üveg ékszer drót szemezgető réz gyöngy fülbevaló ásvány hematit lámpagyöngy muranói meska ékszerdrót ezüstözött vérkő vasoxid

A bejegyzés trackback címe:

https://muranomanufaktura.blog.hu/api/trackback/id/tr371491916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása