HTML

Murano Manufaktúra

A nevem Smidt Éva és gyermekkorom óta elvarázsol a forró üveg. 2005-ben alkalmam adódott belekezdeni a lámpagyöngykészítésbe, és azóta nem tudok szabadulni ettől a méltatlanul mellőzött, csodálatos anyagtól. Lehet hidegen megmunkált, kemencében olvasztott síküveg, pálcából lángban olvasztott apró gyöngy, vagy ólmozott, fóliázott színes üveg, rajongásom évek óta tart és egyre növekszik. De nem csupán az üveg érdekel, hanem minden olyan anyag, amellyel kombinálni lehet: nemes- és színesfémek, bőr... így nem csupán üvegeim elkészítési módjáról szól ez a blog, hanem a belőlük készült ékszerekről is.

Alkossunk együtt!

2010.03.13. 01:06 Körticsek

Az elmúlt napokban több üveges kolleginával is beszéltem, akiket hozzám hasonlóan az a vád ért, hogy eltulajdonítottuk valakinek a szellemi termékét. A meglehetősen agresszív és arrogáns stílusú levél témája esetemben konkrétan az üvegkokárdám és a nemzeti színű kitűzőm volt. Mint megtudtam, nem én vagyok az egyetlen, akit ugyanebben a stílusban keresett meg az illető, és szó esett nemcsak kokárdákról, de mindenféle más ékszerről is. Abban azonban ügyvédeinkkel együtt mindannyian egyetértünk, hogy a vádak abszurdak, de legfőképp megalapozatlanok.

Miközben próbáltam az eseményekkel kapcsolatban több információt begyűjteni, egy csapatnyi felháborodott üveges kolleginába botlottam, és a velük folytatott eszmecsere közben merült fel bennem a következő ötlet. Játékra szeretnék invitálni minden üvegest és ékszerkészítőt, ám ebben a játékban most nem sorsolunk nyertest, nem lesz ajándék, amelyet valaki hazavihet. Remélem, hogy ennél jóval többet kapunk majd mindannyian, és ez a közös alkotás öröme és egymás megismerése lesz. Jöjjenek tehát az általam megálmodott, remélem nem túl bonyolult „szabályok”!

A játék lényege, hogy egy előre meghirdetett stílus mentén minden csatlakozó elkészít egy, a kiírásban meghatározott ékszert, amelyet a játék lezárásának napjáig otthon őrizget, és készít róla egy olyan fotót, amelyen a darab megfelelően látszik. Az utolsó napon azután mindannyian elküldjük a játék meghirdetőjének a fotókat, aki egy blogposztban teszi közzé a „végeredményt”, vagyis ekkor derül ki, hogy ugyanabból a feladatból melyikünk mit alkotott. A blogposzt - forrásmegjelöléssel és hivatkozással - szabadon átvehető, így minden résztvevő alkotó megjelenítheti a bejegyzést saját blogjában.

A játékot semmiképp sem a versengés, egymás legyőzése, sokkal inkább az motiválja, hogy megmutassuk, mindannyian saját stílusunkban, de ugyanazokkal a tanult technikákkal alkotunk. Mivel a játék lezárásáig mindenki titokban tartja alkotását, nem merülhet fel a csalás gondolata. A szabályszegő büntetése mindennap, miután álomra hajtotta fejét, saját lelkiismeretének kitartó kaparászása lesz az éjszaka sötétjében.

A játék neve Alkossunk együtt! Szándékosan hívjuk játéknak, hiszen pusztán az élvezetért csináljuk, de a fő motiváció az üveg szeretete, és ennek a csodálatos anyagnak a minél szélesebb körben való népszerűsítése, egy-egy stílus alaposabb megismerése. Az alkotásokat azután mindenki tetszése szerint elrakhatja emlékbe, elajándékozhatja, viselheti, illetve eladhatja Meska-, vagy egyéb boltjában.

A játék témája bármilyen ékszer lehet, amelynek elkészítéséhez fusing, vagy lámpagyöngy technikával megmunkált üveget kell használni. A játékba csak olyan résztvevőket várunk, akik valamilyen módon maguk munkálják meg az üvegdarabot, ez alatt a következőket kell érteni:

- saját magad vágtad ki és olvasztottad meg kemencében,

- saját magad olvasztottad meg gázlángban,

- egy másik alkotó által készített - főleg minta és különösebb jelleg nélküli -, fusing alapüveget, illetve lámpagyöngyöt használtál fel saját darabod elkészítéséhez. Ez a kategória sem a más tollával való ékeskedésről szól, témája pedig lehet drótozott, fűzött, horgolt, szövött, festett, fotóval preparált, stb... ékszer, a lényeg, hogy sajátkezűleg hozzátegyél valamit az üveghez.

A játékban nem szeretnénk látni kizárólag hobbiboltos alkatrészekből összeállított és másoktól, készen vásárolt darabokat, illetve fő darabként sorozatgyártott lámpagyöngyöket. A közhiedelemmel ellentétben ezeket minden, a technikában jártas alkotó első pillantásra felismeri. Mivel ennek a szabálynak a megszegése szintén elrontja a játék örömét, ebben az esetben is a fenti kaparászás az illető „büntetése”.

A játék körbejár, vagyis akkor leszünk boldogok, ha minden résztvevőhöz elér a lehetőség, hogy közzétegye saját felhívását, így az aktuális meghirdető feladata lesz a következő - szabadon választott, de a fenti feltételeknek megfelelő - alkotót felkérni a játék továbbjátszására.

Remélem, tetszik az ötlet! Ha igen, akkor csatlakozzatok és alkossunk közösen elsőként egy tavaszi hangulatú medált, nyakláncot. A méret és a színek szabadon választottak! A játékra ennek a posztnak a kommentjeiben lehet jelentkezni, a fotókat pedig március 21-22-én 27-28-án várom ide! (A határidőt technikai okokból egy héttel meghosszabbítottam!)

9 komment

Címkék: játék együtt üveg ékszer nyaklánc kokárda egyedi manufaktúra fusing murano lámpagyöngy alkossunk

A bejegyzés trackback címe:

https://muranomanufaktura.blog.hu/api/trackback/id/tr451835845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

knm.uvegvilag 2010.03.13. 20:02:36

Kedves Murano Manufaktúra...azaz Éva!

Rám számíthatsz! Nekem nagyon tetszik az ötlet, és örülök, hogy rám is gondoltál!:-))

Üdv a Mindenkinek!

Marcsi

Reyca 2010.03.14. 20:22:53

Csak idetaláltam! :-)

Köszönöm, h gondoltál rám, tetszik az ötlet, számíthatsz rám is, ötletelgetek már. :-)

babobead 2010.03.15. 20:49:17

Én is küldök majd képet.

glassimo · http://www.etsy.com/shop/Glassimo 2010.03.16. 15:58:06

Szia Eva!
Most talaltam a blogodra - s a jatekra is - mindkettonek orulok.:) Kuldok majd tavaszi uvegfotot hamarosan!
udv,
judit

klju 2010.03.23. 00:17:24

Szia Éva ide találtam, és én is játszanék veletek, küldök képet a megadott határidőre üdv Jutka

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2010.03.23. 08:57:16

:-) Sziasztok lányok! Örülök, hogy egyre többen vagyunk!

kreativmano 2010.03.29. 08:49:39

küldtem képet én is ;)